Performance en dialoog 

Met ervaringsdeskundigen in een bepaald sociaal maatschappelijk vraagstuk maak ik performances waarin dat vraagstuk in beeld gebracht wordt. Deze performance spelen we voor een publiek dat bestaat uit mensen die met dezelfde dilemma’s worstelen, professionals die bottom-up willen leren, verwanten en geïnteresseerden. In een interactieve dialoog rondom de performance onderzoeken we het vraagstuk of dilemma. Mensen uit het publiek komen in actie, laten zien hoe zij zouden handelen in de gespeelde situatie. Optioneel verzamelen we ideeën en actie verzoeken met het publiek die we door koppelen naar desbetreffende verantwoordelijken.

 

Foto’s archief Formaat

Forumtheater

Een veel gebruikte methodiek hierin is forumtheater. In een forumtheater voorstelling staat een protagonist (hoofdpersoon) centraal die een conflict heeft en een strijd voert. Deze persoon maakt in het verhaal keuzes, en die keuzes zorgen ervoor dat het niet goed afloopt. Het publiek mag na afloop inspringen op de situatie. Ze komen op het podium andere dingen uitproberen die de protagonist zou kunnen doen. Zo ontstaat een levendige dialoog waarin verschillende strategieën uitgewisseld worden. Samen onderzoeken we veranderingsprocessen en delen we wederzijdse kennis met beweging en plezier.

Meer weten?

Ik werk scenes uit met spelers, leg de scenes vast in een script, regisseer, organiseer en speel mee waar nodig. Als bevlogen gespreksleider faciliteer ik de dialoog rondom de voorstelling op een luchtige en diepgaande manier.

Neem contact op voor meer informatie of een specifieke vraag.

Voorbeelden

Foto’s archief Formaat

Stadsdialoog Spangen en Stadsdialoog Crooswijk

In diverse Rotterdamse wijken gaan we in gesprek over wat er leeft en speelt. Tijdens workshops op verschillende locaties en de mobiele huiskamer op pleinen verzamelen we verhalen van bewoners. Deze verhalen worden met enkele bewoners uitgewerkt tot theatrale scenes. Die scenes zijn het vertrekpunt voor een bevlogen dialoog met bewoners en professionals. We vieren de kracht van de wijk én bespreken relevante onderwerpen. We hebben het o.a. over hoe we elkaar aan kunnen spreken op negatief gedrag, contact tussen bewoners en de woningcorporatie, over slechte woonomstandigheden als schimmel, isolatie, ongedierte, wat te doen aan vuilnis op straat, hoe we een uitsluitende groepscultuur doorbreken, veiligheid, de weg uit armoede (werk, stage, opleiding), hoe nieuwe Nederlanders hier hun weg vinden. In Stadsdialogen in Huizen van de Wijk gaan we met bewoners, de gemeente, welzijnswerkers en de woningstichting met elkaar in gesprek waarin bottum-up ideeën aangedragen worden voor een nog betere toekomst van de wijk.

Voor meer info: https://www.formaat.org/activiteit/stadsdialoog-spangen/ 

Presentatie survivalgids ‘hoe overleef ik de jeugdzorg’ voor nationale kinderombudsvrouw

Stichting WESP, Horizon Jeugdzorg en Cardea Jeugdhulp hebben samen met jongeren een Survivalgids gemaakt met tips over leven in een groep of gezinshuis. Uniek omdat deze gids is gemaakt vóór jongeren, dóór jongeren. Vragen die beantwoord worden, zijn: wat heb je nodig als je nieuw bent in een groep, hoe ga je het liefst om met groepsgenoten of de leiding? En hoe bereid jij je voor op je vertrek? 
In een intensief weekend maak ik met een groep van deze jongeren een presentatie rondom de survivalgids. De jongeren spelen persoonlijke verhalen uit, met als doel hún beleving over te brengen en daarmee ook hun positie te verbeteren. De gids wordt na de voorstelling overhandigd aan Margrite Kalverboer die zichtbaar geraakt is door de uitgespeelde verhalen en zich, evenals de overige aanwezigen, sterk gaat maken voor de aanbevelingen.

artikel in trouw
https://www.trouw.nl/nieuws/survivaltips-voor-jongeren-die-uit-huis-zijn-geplaatst~bc80acd1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Foto’s archief Formaat